OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Su Kayağı

KABLOLU SU KAYAĞI (CABLE WAKEBOARD) HAKKINDA

Kablolu su kayağı, hiçbir tekne olmaksızın sizi çeken kablolar sayesinde, göl üzerinde dilediğinizce kayabildiğiniz parklara verilen genel isimdir.

Gölün etrafında kurulu olan ve yalnızca bu amaç için özel olarak dizayn edilmiş kulelere bağlı, su yüzeyinden 10 metre yükseklikteki bir kablo bu işi tekne yerine yapar.
Kablo, gölün etrafında saat yönünün aksi istikametine veya saat yönüne hareket eder ve gücünü hızı 60km/sa’e kadar artırılabilen bir elektrik motorundan alır.

Kablolu Su Kayağı her yaştan insanın rahatlıkla yapacağı, vücudun tüm kaslarını çalıştıran bir spordur.
Temel prensibi su kayağı ile aynıdır. Su kayağından farkı sporcuları çekmekte kullanılan mekanizmadır. Su kayağında sürat motorları kullanılırken, Kablolu Su Kayağında ise elektrikli bir motorla çalışan telesiyej kullanılmaktadır.

Sistemi Bruno Rixen icat etmiş ve patentini almıştır.

İki disiplini karşılaştıracak olursak: su kayağında başlangıçtaki çekiş ivmesi fazla olmadığından dengede kalınması, dolayısıyla öğrenilmesi daha güçtür. Kablolu Su Kayağında ise sporcu eşit hızla çekildiğinden kolaylıkla dengede kalıp öğrenebilir.

Bu komple projeyle tesisin çevreye ekonomik, sportif, sosyal bir canlılık kazandırması sağlanmaktadır.
Bunun yanında Kablolu Su Kayağı sisteminde aynı anda 10 kişi kayabilir.

Fakat sürat motoruyla yapılan su kayağı 1 veya 2 kişi ile sınırlıdır.

Ekonomik olarak kıyaslandığında ise Kablolu Su Kayağının çok büyük avantajı vardır.

Ayrıca Kablolu Su Kayağı çevre dostu bir spordur. Elektrikle çalıştığı için çevreyi egzoz, yağ ve türevi atıklarla kirletmediği gibi her kayak operasyonu suya yılda 9 bin ton oksijen kazandırır.

Kablolu Su Kayağı hem ekonomik hem de ekolojik açıdan çevreye canlılık getiren bir projedir.

Bugün Amerika, Almanya, Fransa, Hollanda, İngiltere ve İspanya’nın yanı sıra birçok başka ülkede ve Türkiye’de toplam yaklaşık 200 den fazla Kablolu Su Kayağı tesisi bulunmaktadır.

Kablolu Su Kayağı bir-iki saat gibi kısa bir sürede öğrenilebilir ve bu nedenle yeni başlayanlara da başarı hissini yaşatır.

Slalom yapma, rampadan atlama, çıplak ayak kayma ve günden güne popüler olan wakeboard kayma ile dayanıklılık ve beceri kazanılır.

Kablolu Su Kayağı yapmak için yaş sınırlaması yoktur. 7 yaşından 70 yaşına kadar herkes bu sporu rahatlıkla yapabilir.

TEKNE ARKASI SU KAYAĞI
Su kayağı, kişiyi bir sürat motoru veya kablolu bir düzeneğin çektiği, su yüzeyinde yapılan bir spordur.

Her türlü suda yapılır; nehir, göl veya deniz. Düz su ideal olanıdır. Alanın 60 m. genişlikte ve en az 1,5 m. derinlikte olması gerekir.
Su kayağının birçok disiplinli vardır; Barefoot (çıplak ayak), Show (gösteri) kayağı, Serbest stil atlama, Maraton. En önemli olan, 3 klasik disiplin ise Slalom, Jump (atlama) ve Trick (figür) dir.

SLALOM

Tek kayak (mono) ile yapılır. Kayağın uzunluğu sporcunun boy ve kilosuna göre değişir (145-178cm,57-70 inches).
Slalom, toplam 26 duba’dan oluşan bir parkur da yapılır. Başında ve sonunda, kayakçının geçmek zorunda olduğu kapı (gate) vardır. Kayakçı iki kapı (gate) arasında bulunan 6 dönüş dubasında zigzag yapar. Geri kalan dubalar teknenin düz gidebilmesi için parkur’un merkezin de bulunur.
Yarışmacının derecesi, geçtiği duba adedi ve ip uzunluğu kadardır. Küçük turnuvalarda, yarışmacı kendi süratini belirleyip, maksimum ip uzunluğu (18,25 m.) ile başlayabilir. Profesyonel yarışmalarda ise maksimum hız, 58km/h (36mph) erkekler, 55km/h (34mph) bayanlar ile başlanır. Başlama ip uzunluğu genelde 14-13 m’dir. En fazla duba geçen düştüğü veya dubayı alamadığı yere kadar) yarışı kazanır. Dönülen duba ve merkez tekne dümen suyu arası 11,5 m dir. Kısa ipte kayan bir kayakçıya, dubayı döndükten hemen sonra, hızlanmadan hemen önce binen yük yaklaşık 600 kg dır. (sabit direnç).İki duba arasında kayakçının (çekiş anında) ulaştığı sürat, teknenin süratinin iki katıdır. Bu demektir ki, profesyonel kayakçı 116 km/h(72 mph) hıza ulaşır.

JUMP (Atlama)

İki uzun kayak ile atlama rampasından yapılır. Amaç en uzağa atlamaktır. Yarışmada kayakçının 3 hakkı bulunur. Tekne hızı 58 km/h(36mph), rampa yüksekliği 1,5-1,8 m’dir. Kayakçı, rampadan önce, teknenin arkasında, gerekli açıyı yakalamak ve hız ayarı yapmak için zigzag çizer. Rampaya geldiğinde genellikle hızı 112 km/h’dır ve ip e yüklenen en az 600 kg’dır. En uzağa atlayan kazanır.

TRİCK (Figür)

En teknik disiplindir.

  • Trick kayağı küçük ve oval biçimlidir.
  • Yarışmalar tek kayak ile yapılır.
  • Yarışmada iki 20 saniyelik, kayakçının seçtiği hareketleri yaptığı, geçiş vardır. Bir geçişte, kayakçı ipi elinde tutup figürler yapar; su yüzeyinde dönüşler, dalga üzerinde dönüşler, taklalar (flips). İkinci geçişte, ip ayağa takılıp figürler yapılır(dalga da dönüş ve rotasyonlar.)
  • Her hareketin puan değeri vardır.
  • Düşen yarışmacının tekrarlama hakkı yoktur (geçiş).
  • Beş hakem hareketleri puanlar.
  • En fazla puan alan yarışmacı kazanır.

Su Kayağı İle İlgili Haberler



Kablolu Wakeboard Tesisleri :