İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp AD çalışanlarının dalış kazaları ile ilgili başlattığı bir çalışma ile ilgili bilgi vermek istiyoruz.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp AD çalışanlarının dalış kazaları ile ilgili başlattığı bir çalışma ile ilgili bilgi vermek istiyoruz.

Hastalık ya da ölümle sonuçlanan kazaların büyük bir bölümünün alınacak önlemler ile engellenebilir olduğu bilinen bir gerçektir. Her türlü kazada olduğu gibi, dalış kazalarında da alınacak önlemlerin belirlenmesi, kazanın ortaya çıkışında etkili faktörler ortaya konulması ile mümkün olacak ve benzer kazaların tekrarlanmamasına katkıda bulunacaktır.

Ülkemizde şimdiye kadar dalış kazaları ile ilgili kapsamlı bir araştırma yapılmamış olup yapılan tek çalışma, ölümle sonuçlanmış dalış kazalarıyla ilgili yapılmış olup, çalışma ile ilgili yayınlanmış olan teze http://sualti.org/wp-content/uploads/2016/02/Eylem-KOCA.pdf adresinden ulaşabilirsiniz. Araştırmanın çıktılarından oluşan İngilizce makalenin özetine ise https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31166684/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Dalışlarda yaşanan her kazanın bir sağlık sorunu ile ya da ölümle sonuçlanmayacağı açıktır. Bu nedenle çalışmamızın sonucuna çakmaksızının her türlü dalış kazasını kapsaması planlanmıştır. Örneğin havası biten bir dalgıcın acil çıkış yapması bir olayda akciğer çıkış barotravmasına yol açarken, diğer bir olayda herhangi bir sorun yaşanmayabilir. Her iki olayda da acil çıkış yapmaya neden olan durum havanın kesilmesidir. Ancak iki olayda da havanın kesilmesinin nedeni farklı olabilir ve kazayı tetikleyen faktörler olarak nitelendirilebilir. Çalışmamızın bir amacı da örnekte olduğu gibi dalış kazalarında tetikleyici faktörleri tespit etmek olacaktır.

Yeni başlattığımız bu çalışmada ülkemizde gerçekleşmiş dalış kazaları ile ilgili veri toplamak, bu verilerin değerlendirilmesi ile de söz konusu kazaların ortaya çıkmasında etkili faktörleri tespit etmek amaçlanmıştır. Böylece benzer kazaların yaşanmaması için alınacak önlemler ortaya konulabilecektir.

Çalışma serbest dalış da dahil olmak üzere her türlü dalışı (profesyonel, ticari, su ürünleri toplama amaçlı, balıkçılık amacıyla, amatör, sportif, rekreasyonel vs.) kapsamaktadır.
Bu araştırmaya katkı sağlamak üzere ele alacağınız dalış kazasını kendiniz yaşayabileceğiniz gibi, kazaya dalış eşi olarak, teknede ya da kıyıda bulunan birisi olarak tanıklık etmiş olabiliriniz: Yukarıda belirttiğimiz gibi sonucunda bir sağlık sorunu ortaya çıkmasa da dalışla ilgili yaşanan anormal durumlar “dalış kazası” olarak nitelendirilebilir.

Bu çalışma için BURAYA TIKLAYARAK ulaşabileceğiniz bir anket formu oluşturduk. Tıklamanıza rağmen formu içeren sayfa açılmıyor ise tarayıcınızın adres kısmına https://docs.google.com/forms/d/1EkJ_uzmpa4tdo3RnOhUAah3nx2JeFFWD8ALE3hpKMiU/viewform?edit_requested=true linkini yazarak açabilirsiniz. Formun açıklama kısmında araştırma ve anketle ilgili açıklamalar yer almaktadır.
Güvenli dalışa katkı sağlayacağına inandığımız, bu çalışma sonunda elde edilen verilerden çıkarılacak sonuçları içeren yayınlar, yukarıdaki örnekte olduğu gibi sizler ile paylaşılacaktır.

Covid-19 nedeni ile evde daha fazla zaman geçirmeye mahkûm olduğumuz bu günlerde, dalış güvenliğini önemseyen bir dalıcı olarak bu araştırmaya zaman ayıracağınızı umuyoruz.

Pandemiden olumsuz etkilenmemenizi ümit eder sağlıklı dalışlar dileriz.

Prof. Dr. Akın Savaş TOKLU – Dr. Ezgi AKPINAR
Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp AD
İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi

Hakkında