MİLLİ SPORCULARA “TAM BURSLU EĞİTİM” MÜJDESİ

MİLLİ SPORCULARA “TAM BURSLU EĞİTİM” MÜJDESİ

Gençlik ve Spor Bakanlığı, 28 vakıf üniversitesi ile tarihi bir anlaşma imzaladı. Uluslararası seviyede başarı kazanan elit sporcular, artık vakıf üniversitelerinde tam burslu eğitim görebilecek.

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Bakanlık merkez binada düzenlenen bir törende, “Vakıf üniversitelerinden Türk sporuna yükseköğretimde yüzde yüz destek” temalı çalışmanın mutabakat metnine, 28 vakıf üniversitesinin temsilcileriyle birlikte imza attı.

“Bugün Türk sporu açısından tarihi bir güne şahitlik ediyoruz” diyerek sözlerine başlayan Bakan Kasapoğlu, şöyle konuştu:

“Vakıf üniversitelerimiz ile spor camiasının yıllardır beklediği bir hususta önemli bir adımı atmanın heyecanını yaşadığımı ifade etmeliyim. Milli sporcularımızın yükseköğretime geçişlerine yönelik önemli bir maddi teşvik unsurunu hayata geçirmek üzere bir aradayız. Bu şekilde sporcularımızın, spor bilimleri dışında farklı bir kariyer imkanı yakalamasını ve spor ile eğitim arasında denge kurmasını sağlayacağız. Sporcuların, akademik kariyer ile spora devam etme arasında ikilemde kalmasını önleyeceğiz. Bu iş birliği ile milli sporcular, vakıf üniversitelerinde ücretsiz olarak eğitim görme fırsatına kavuşmuş olacaklar. Hangi bölüm olursa olsun, bir vakıf üniversitesini kazanan milli sporcumuz, yüzde yüz burslu olarak tahsilini sürdürebilecek. Bu şekilde ailelerin ve sporcuların, ‘Okul mu, yoksa spora devam mı?’ konusundaki tereddütlerini de büyük ölçüde bertaraf etmiş olacağız.”

Ülkelerin, sanat, spor, bilim gibi alanlarda üstün yetenekli gençlerinin, bu yeteneklerini geliştirmek ve korumak adına kapsamlı önlemleri hayata geçirdiklerine işaret eden Bakan Kasapoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çünkü yetenekli bireyler toplam nüfusun en fazla yüzde 3 civarındaki kısmını oluşturuyor. Bu bireyler, toplumların geleceğinin şekillenmesinde kritik roller üstlenmeleri bakımından da son derece önemli. Yaşıtlarından farklı gelişime ve potansiyele sahip üstün yetenekli bireylerin başarılı olmaları ya da bütün potansiyellerini tam anlamıyla açığa çıkarmaları için farklılaştırılmış bir eğitim programı uygulanması gerekiyor. Ayrıca bu bireyler, sosyal ve ekonomik imkanlara da sahip olmalılar. İşte spor alanında da aynı eğilim ortaya çıkıyor. Dünyanın spor alanında önde gelen birçok ülkesinde sporcuların, başta eğitimleri olmak üzere istihdam ile sosyal ve ekonomik fırsatlara erişimlerine ilişkin özel düzenlemeler yapılıp, imkanların sunulduğunu görüyoruz.”

“Bugün sportif başarılar, ülkeler için prestij alanlarından bir tanesi”

Sporun toplum üzerindeki etkisini artırmasına ve medyanın her geçen gün daha fazla ilgi göstermesine dikkati çeken Bakan Kasapoğlu, “Bugün sportif başarılar, ülkeler için prestij alanlarından bir tanesi. Ülkelerin ekonomisi, turizmi ve tanıtımları için belki de en fazla etkiye sahip olguların başında geliyor. Ülkeler arasında rekabetin yükselmesi, özellikle elit sporcu yetiştirmede stratejik yöntemlerin kullanılmasına, stratejik önlemlerin hayata geçirilmesine olan ihtiyacı artırmıştır” şeklinde konuştu.

Bakan Kasapoğlu, üniversite sınavlarına hazırlanmanın yoğun bir çalışma programı gerektirdiğini belirterek, “Bu durum çoğu zaman nitelikli sporcuların, spor hayatlarına son vermesiyle veya üniversite sınavlarına yeterince hazırlanamamasıyla sonuçlanıyor. Sporcu, hayal ettiği ikinci bir kariyer yapma fırsatından maalesef uzak kalabiliyor. Aynı şekilde sportif başarı da tesadüfen gerçekleşen bir olgu değil. Profesyonel sporculuk, uzun, yoğun ve disiplin içinde yürütülmesi gereken kapsamlı bir çalışma programını gerektiriyor. Bu da üniversiteye hazırlık aşamasında sporcularımızın ders çalışacak bir zaman bulamamalarıyla neticeleniyor” ifadelerini kullandı.

https://www.gsb.gov.tr/HaberDetaylari/3/177802/milli-sporculara-tam-burslu-egitim-mujdesi.aspx

Hakkında