Sualtı Navigasyon Yarışması

Sualtı Navigasyon (Sualtında Hedef Bulma) Nedir ?

Sualtı Navigasyonu nasıl yapılır ?

sualti-navigasyon

Sualtında Orienteering (Underwater Orienteering), aletli dalgıçların pusula ve mesafe ölçer kullanarak su altında oluşturulmuş parkurları tamamlama becerisini ölçen bir spordur. Parkurlar değişik mesafelerde bulunan hedeflerin bulunması veya belirlenmiş noktalardan geçilmesi esasına dayanmaktadır. Yarışmalar hem erkek hem de bayan sporcular için düzenlenmektedir.

Yarışmacılar maske, monopalet, dalış tüpü, regülatör, mesafe ölçer, pusula ve 3m uzunluğunda bir ipe bağlı güvenlik şamandırası kullanırlar. Bu şamandıra ayrıca yarışmacıların takip edilmesini sağlar.

Sporcular yarışma öncesi parkurun mesafe ve açı değerlerini hesaplarlar ve sualtına indiklerinde bu değerleri yanlarında bulundururlar. Sporcular su yüzeyiyle teması sadece şamandıra ipi ve güvenlik şamandırası ile sağlanır bunun dışında yarışmacılar yarışma süresince su yüzeyine temas edemezler.

Türkiye şampiyonası her yıl TSSF’nin faaliyet programında ilan edilir ve ilan edilen yerde ve tarihte düzenlenir. Dünya şampiyonası iki yılda bir Dünya Sualtı Konfederasyonu(CMAS) tarafından ilan edilen tarihte ve yerde düzenlenir. Ayrıca yine iki senede bir Dünya Şampiyonasının olmadığı senelerde CMAS tarafından Avrupa Şampiyonası düzenlenir.
Dalış tüpü sadece normal sıkıştırılmış hava ile doldurulabilir, oksijence zenginleştirilmiş gaz karışımlarının kullanılması yasaktır. Yarışmacılar sadece palet veya monopalet kullanarak kas gücüyle ilerler.

Yarışmalar bireysel olarak üç parkurdan oluşurlar (M parkuru, yıldız parkuru, 5 nokta parkuru) bireysel yarışmalara ek olarak 2 ve 4 kişilik takımların katıldığı yarışmalar da düzenlenmektedir. Ayrıca küçükler kategorisinde de yarışmalar düzenlenmektedir.