ÜÇÜNCÜSÜNÜ GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ SUALTI KÜLTÜR MİRASININ KORUNMASI EĞİTMEN EĞİTİM ÇALIŞTAYI’NDA 43 DALIŞ EĞİTMENİ SERTİFİKA ALDI
Federasyonumuzun dalış eğitmenlerinin sualtı kültür mirasını korumasına yönelik dünyada “ilk ve tek” olma özelliği taşıyan TSSF Sualtı Kültür Mirasının Korunması Eğitmen Eğitimi Çalıştayı’nın üçüncüsü Antalya’nın Kemer ilçesinde yapıldı. Çalıştaya katılarak sertifika alan 43 dalış eğitmeni, sualtı kültür mirasının keşfi, korunması ve envanterinin çıkarılmasında önemli ve hassas görevler üstlenecek.
18-19 Mayıs’ta yapılan 3. TSSF Sualtı Kültür Mirasının Korunması Eğitmen Eğitim Çalıştayı’na 1, 2 ve 3 yıldız düzeyinde 43 dalış eğitmeni katıldı. İki gün süren çalıştayda, Türkiye’den ve yurt dışından bilim insanları, sualtı kültür mirası ile ilgili sunumlar gerçekleştirdi. Federasyonumuzun UNESCO ve Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğiyle geçen yıl başlattığı ve 3.sü düzenlenen çalıştayın amacı, dalıcıları, sualtında karşılaştıkları tarihi eser kalıntılarının korunması, kayıt altına alınması, yeni keşiflerin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bildirilmesi konusunda bilgilendirmek ve yetkilendirmek.
Profesyonel dalıcıları sualtı kültür mirasının korunması konusunda eğiten ve yetkilendiren çalıştay sertifikasını, önümüzdeki bir iki yılda dalıcı olmanın temel şartlarından biri haline getirecek olan Federasyonumuz, bu anlamda dünyaya örnek olacak bir “ilki” gerçekleştirmektedir.
Kemer’deki Limak Limra Oteli’nde gerçekleştirilen 3. Sualtı Kültür Mirasının Korunması Eğitmen Eğitimi Çalıştayı’nın açılış konuşması, Federasyonumuzun Asbaşkanı Prof. Dr. Şamil Aktaş ve Program Koordinatörü Doç. Dr. Hakan Öniz tarafından yapıldı. Çalıştayın ilk gününde 43 katılımcı, Gerd Kneppel’ın Underwater Archaeology in Germany, skype aracılığıyla Gilbert Fournier’in Durable Underwater Tourism, Doç. Dr. Hakan Öniz’in Underwater Archaeology Research at the Coast of Turkish Mediterranean, Fernando Duarte Pereira’nın Sustainable Tourism-How to empower Agents for the Change? Outdoor Leadership the Portuguese Experience, Prof. Dr. Asuman Baldıran’ın Sualtı Kültür Mirasının Önemi ve Kültür” ve Prof. Dr. Nevzat Çevik’in Arkeolojinin Mesleki ve Bilimsel Önemi başlıkları altındaki sunumlarını dinlendi.
Çalıştayın ikinci gününde de akademisyenlerin katılımcılara yönelik sualtı kültür mirasıyla ilgili sunumları devam etti. CMAS Bilim Kurulu üyesi ve aynı zaman CMAS Sualtı Ragbisi Teknik Kurul Başkanı Prof. Dr. Levent Çavaş açılış konuşmasını, Doç. Dr. Hakan Öniz Sualtında Karşılaşılabilecek Eserlere Bir Bakış, Dr. Murat Karademir Sualtı Kültür Mirası, Yasalar ve Yönetmelikler/Doğu Roma, Selçuklu Dönemleri ve Denizcilik, Ceyda Öztosun Sualtı Kültür Mirasının Korunmasında Farkındalık, Günay Dönmez Tarih Öncesi ve Tarihi Çağlar ve Dr. Okay Sütçüoğlu Selçuklu ve Osmanlı Dönemi ve Denizcilik başlıkları altında sunumlar yaptı.
İkinci günün sonunda yapılan sınava giren 43 katılımcı, sınavı başarıyla geçerek Sualtı Kültür Mirasının Korunması Eğitmen sertifikası aldı.
Federasyon Başkanımız Doç. Dr. Şahin Özen, katılan ve sertifika alan dalış eğitmenlerini tarihimize gösterdikleri hassasiyet nedeniyle kutladığını belirterek, “3.sünü yaptığımız çalıştay programımıza önümüzdeki aylarda yenileriyle devam edeceğiz. Bu çalıştaya sunumlarıyla katkı yapan değerli akademisyenlere çok teşekkür ederim. Dünyada ilk kez yapılan bu eğitim programı ile sualtı kültürümüzü bir spor federasyonu olarak koruma görevini üstlenmekten gurur ve heyecan duyuyoruz” dedi.